Obsah stránky

Bartolomějské hody - Vážany n/Lit. 2017

pondělí, 28. srpen 2017 | Kulturní a sportovní akce

Ve dnech 25. – 27. 8. 2017 se konaly ve Vážanech n/Lit. tradiční Bartolomějské hody.

Program hodů byl zpestřen, jak už to bylo i v posledních dvou letech, přídavnou akcí, která se nesla letos ve znamení sportovního vystoupení profesionálních cvičenců na nově otevíraném workoutovém hřišti.

Stárkování vzali do svých rukou pro nezájem místní mládeže opět jako vloni „ženáči“ a spolu s chasou a krojovanou drobotinou, která je po celou dobu hodů doprovázela, předvedli skvělý výkon a vnesli do naší obce to pravé hodové kouzlo, které každý z občanů právě na hody očekává.

Hodová nálada a atmosféra hodů byla velice příjemná, což dosvědčují komentáře místních občanů i přespolních hostů, kteří berou s povděkem zejména ten fakt, že i při nezájmu mládeže o stárkování se najdou z řad starších občanů ti, kteří obětují svůj drahocenný čas a snaží se za každou cenu vesnickou tradici zachovat.

Hody byly letos organizovány přímo Obcí Vážany n/Lit., společně se Sleťáky, a to tak že v sobotu byla v dolní hospodě předhodová večerní zábava a v neděli potom hodová odpolední zábava, která navazovala na průvod stárků a chasy obcí.

Všem stárkům a chase, pod vedením Miloše Cenka, Aleny Májkové  a Ivany Mixové (snad se někdo neurazí, že zde není jmenován) patří velký dík za jejich hodové nasazení a předhodové přípravy.

Naše hody chceme ctít i nadále, v dalších letech ..., otázkou však je, kdy se opět vrátíme do tradičního pojetí hodů, když je hodová neděle organizována dopoledním zvaním stárků a odpoledním průvodem stárků, kteří si jdou pro svoji „stárečku“ přímo do jejího domu.

Doprovodným prvkem v letošním hodovém programu bylo slavnostní otevření workoutového hřiště, které bylo vybudováno za pomocí finančních prostředků Nadace ČEZ ve výši 300.000,- Kč a dotace z Jihomoravského kraje ve výši 200.000,- Kč, na kterém mohli účastníci průvodu shlédnout skutečně originální vystoupení workoutových cvičenců, kdy některé jejich cviky „braly až dech“.

Dalším, zajímavým prvkem hodového programu, bylo stárkami organizované slavnostní hodové požehnání vína, odehrávající se před kostelem sv. Bartoloměje.

Co se statistiky týká, tak sobotní - předhodovou zábavu navštívilo téměř 250 hodovníků, nedělní – odpolední hodovou zábavu 100 návštěvníků a nedělní odpolední hodový program - průvod, svěcení vína a slavnostní otevření workoutového hřiště zhruba 250 přihlížejících občanů. Uvedená čísla dokladují, že o HODY ve Vážanech n/Lit. je stále velký zájem - a to je moc dobře!

Program HODŮ 2017 byl jistě náročný. Přinesl nám všem pěkné momenty a prožitky, ze kterých můžeme čerpat energii do dalších nastupujících všedních dnů.

Co dodat závěrem: Snad jen tužbu, aby se místní mládež z Vážan n/Lit. do hodového dění v r. 2018 už zase samostatně zapojila a stala se tak opět nositelem tohoto ojedinělého kulturního zážitku v naší obci.

Krátký komentář předsedkyně výboru pro kulturu a školství:

Letošní Bartolomějské hody spojily účastníky tří generací v krojovaném průvodu. To samo o sobě nese riziko, že věk, životní i „stárkovské“ zkušenosti, umění komunikace, rozdílné názory a spoustu dalších faktorů, znemožní utvořit pohodovou skupinu, která by zajistila plynulý průběh tradičních hodů. Myslím si, že se vše podařilo zvládnout, díky přiměřené vstřícnosti a toleranci všech zúčastněných .

Já věřím, že kdo se - jakýmkoliv způsobem - podílel na průběhu hodů, musel zaznamenat to, že je chuť naší mladé generace v příštím roce pokračovat v tradičním pojetí hodů. Je to svým způsobem další „vítání do života“, tentokrát mladých mezi dospělé. Určitě každý cítí ten rozdíl, že už se „nevozím v kočárku“, nepotřebuji tolik pomoc druhých, ale jsem to já, kdo ukazuje ostatním, kteří mu s láskou pomáhali, svoji sílu, krásu mládí, samostatnost a schopnost udělat radost druhým…

Za skvělé prožití hodů v kolektivu stárků a všech zúčastněných děkuje a na příští hody se už teď těší Ludmila Pilátová

 

 

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.