Obsah stránky

Velikonoce 2015

sobota, 04. duben 2015 | Ostatní

Velikonoce jsou původem svátkem jara. Židé ale dali kananejskému pohanskému svátku zcela nový význam svátkem Paschy (v překladu – přechod, přejití). Lidé pak rozpoznali v tajemství Velikonoc opravdové jaro, které vlévá člověku do těla novou sílu. Z toho pramení motto: Život je silnější než smrt!

V České republice jsou Velikonoce nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Metoda výpočtu – určení data Velikonoc: V křesťanských církvích se Velikonoce (Pascha) slaví první neděli po 14. nisanu, tj. po prvním jarním úplňku (tedy prvním úplňku po 21. březnu). Z metody výpočtu vychází 35 možných dat, kdy se mohou Velikonoce konat, z tohoto počtu je odvozeno 35 tabulek křesťanské chronologie, které slouží k výpočtu datace podle svátků. Každý rok totiž musí spadat do jedné z těchto 35 tabulek. Byl-li úplněk v neděli, jsou Velikonoce až další neděli. Datum Velikonoc se tedy může lišit mezi jednotlivými roky až o více než jeden měsíc (od 22. března do 25. dubna). Jarní rovnodennost je stanovena „úředně“ na 21. březen podle gregoriánského kalendáře bez ohledu na astronomickou skutečnost (která se může až o dva dny lišit).

K velikonočním zvykům patří i hrkání. Začíná na Zelený čtvrtek, kdy po zpěvu gloria při večerní mši svaté umlkají kostelní zvony. Říká se, že odletěly do Říma. Zvonění ráno, v poledne i večer a v pátek i ve 3 hodiny odpoledne  a potom až do sobotního poledne nahrazuje hrkání.  Hrkat chodí většinou chlapci do 15 let. Ti nejstarší, organizují celé hrkání. Kluci se scházejí u kostela, seřadí se (dříve museli jít seřazeni přesně podle velikosti, od největších po nejmenší a za tím účelem byli na začátku všichni změřeni) a v průvodu obejdou celou vesnici. Malé skupinky, zaběhnou i do postranních uliček. V sobotu odpoledne nebo někdy až v neděli dopoledne obcházejí potom vesnici dům od domu a vybírají za hrkání. Dříve se při vybírání říkaly i různě koledy, jako je například tato: „Tetičko a strýčku, přišli k Vám páni, abyste nám dali něco za hrkání.“

K Velikonocím patří další celá řada krásných zvyků. Užívejme si je a těšme se z nich.

Muži a chlapci se těší obzvlášť na pondělí. Velikonoční pondělí je totiž jediným dnem v roce, kdy mohou  ženy beztrestně »vyšlehat«. :-)

Velikonoce 2015
Hrkačí 2015.jpg
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.