Obsah stránky

Posezení u kávy 2016

sobota, 23. leden 2016 | Kulturní a sportovní akce

Dne 23. 1. 2016 se konala zajímavá akce, kterou organizoval výbor pro KŠ a paní L. Pilátová podává tuto informaci: Díky vstřícnosti personálu dolní hospody jsme mohli již od dvanácti hodin připravovat naši akci. 

Tentokrát  setkání bylo obohaceno výstavkou toho, co sbíráme nebo čím se ve volném čase bavíme. Paní Stanislava Halamková nám přinesla ukázku cukrů – balených, ale také  homolek i kostiček. Přidala i informace o vzniku kostkového cukru. Krásné dětské čepičky nám zapůjčila paní Lenka Frýbortová. Součástí naší malé výstavky byly obdivuhodné výrobky z papíru, které zhotovila paní Andrea Hanušová. Nad výšivkami od paní Aleny Májkové jsme si všichni zavzpomínali na to, že výšivka dříve zdobila každou domácnost – ať už to byl obraz, polštář, nebo přáníčko. Paní Marie Novotná nám přinesla ukázat něco málo ze své sbírky předmětů, které používaly naše babičky. Šité prostírání pro děti a kornouty na dobroty nám zapůjčila paní Dana Nakládalová. Velmi si vážíme i dvou příspěvků od mužů. Pan Jiří Halamka nás překvapil dokonalým zpracováním svých dřevořezeb. Koníčkem pana Patrika Frýborta je fotografování. Obdivuhodné fotografie motýlů potěšily i děti, protože motýl je i maskotem naší knihovny.  Děti si v tvořivé dílničce mohly motýlka vystřihnout nebo namalovat. Také se pochlubily, co vyrobily při středečních setkáváních v knihovně. Dětem v dílničce pomáhala a věnovala se jim paní Zdena Javůrková.

A ptáte se co káva? Byla. Každý si vybral hrneček, šálek nebo sklenici – zkrátka to, z čeho mu káva nejvíce chutnala. Podle chuti a nálady si vybrat kávu a dochutit... Pak už stačilo se posadit, povídat si a ochutnat i to, co ke kávě patří – sušenky, štrůdl, řezy nebo laskonky. Za tyto dobroty moc děkujeme všem sleťačkám. 

A historie a zajímavosti – podle programu na prvním místě. Tak alespoň něco. Pravlastí kávovníku je africký kontinent, konkrétně Etiopie. V oblasti Kaffa káva dodnes roste i divoce. Odtud se káva dostala do Arábie, která je považována za kolébku kávy. V současné době se kávovníky pěstují všude tam, kde jsou vhodné přírodní podmínky. Česká domácnost v průměru nakoupí kávy asi na 900 šálků kávy ročně. Čaj pijeme většinou v chladnějších obdobích roku, ale kávu si rádi dopřáváme celoročně. Která káva je na světě nejdražší? Názory se různí. K nejluxusnějším druhům patří káva Kopi Luwak z Filipín (směs druhů arabica, excelia a liberica a … cibetky…) a druh Blue Mountain z Jamajky (sklizeň nebývá velká).

Poslední návštěvníci této akce se rozcházeli v pět hodin odpoledne. Dnešního posezení se zúčastnilo 61 občanů nejen z Vážan, ale i z okolí. Znovu se potvrdilo, že i ti, co neměli mnoho času, se přišli podívat – třeba i na chvilku – a pozdravit ostatní. Moc to potěší, nejen pořadatele.

Děkujeme všem, kdo se na akci Posezení u kávy jakýmkoliv způsobem podíleli a i těm, kteří se ho zúčastnili. Společně jsme si vytvořili příjemné sobotní odpoledne.  A pokud si chcete znovu užít společnou zábavu, můžete se aktivně zúčastnit v sobotu 6. 2. 2016 – Masopustu, průvodu masek a taneční zábavy.

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.