Obsah stránky

Poldr a RYBÁŘI Vážany n/Lit. 2017

pátek, 14. duben 2017 | Ostatní

Je nutné zmiňovat se o věcech, které zkrášlují naši obec a její okolí. Jednou z dalších věcí, které se opět nadmíru povedly, je dílčí oprava dolního poldru.

Informaci k vydařenému dílu nám podává pan M. Žampach, jeden z hlavních organizátorů akce:

Vážení spoluobčané.

Jistě jste si při svých procházkách k poldru všimli, že letošní zima dala "rybníku" dost zabrat. Rybám ne! Nebo alespoň zatím rybáři neregistrují žádné úhyny. Zabrat dala hlavně břehům poldru. Tady se projevilo působení mrazu, ledu a vln.

Nejhorší byla situace u stavidla, kde vpravo i vlevo od betonu zmizela hlína do šířky asi 2 metrů a do hráze se voda „zakousla“ asi 1,5 metru. Stejně tak naproti, tedy břeh u pole, byl podemletý místy až 50 cm a každou chvíli se tam zřítila zemina do vody a vytvářela zářezy do svahu.  Letos se také poprvé eroze projevila i na rovině u ohniště, kde se pořádají rybářské závody. Původní břeh, kde ještě zůstaly trsy rákosu, byl až metr daleko od současného břehu.

Proto svolali členové rybářského spolku schůzku a dohodli se, že se pokusí devastaci zastavit a břehy opravit. Nakoupili přes 60 tun kameniva z lomu v Lulči a nechali jej rozsypat na několik hromad okolo rybníka. Za pomoci malého bagru a její obsluhy (pan K. Schoř) pak během tří dnů kamenivo rozvezli, nasypali k okrajům a přitlačili lžící bagru pod podemleté břehy. Myslím, že se záměr podařil a teď již vypadají břehy mnohem „zdravěji“.

Doufejme, že Poldr bude zase jedním z nejhezčích a nejnavštěvovanějších míst v obci a snad se nenajde nikdo, kdo by práci rybářů ničil. Tak, jak tomu bylo na podzim, kdy se kdosi bavil tím, že naházel obruby z ohniště do vody.

Zároveň rybáři vložili do poldru novou kapří násadu. Na rybářských závodech 17. června 2017 se tedy máme na co těšit!

Zastupitelstvo obce kvituje s poděkem tuto samostatnou, veřejně-prospěšnou akci. Rybáři, děkujeme Vám!

Poldr a rybáři Vážany n/L. 2017
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.