Obsah stránky

120. výročí založení SDH Vážany n/Lit. 2017

úterý, 04. červenec 2017 | Kulturní a sportovní akce

Velkolepá oslava 120. výročí založení SDH ve Vážanech n/Lit. se konala v sobotu 1. 7. 2017.

Komentář k akci nám podává paní A. Stříbrná:

V sobotu 1. července jsme zahájili v naší obci prázdniny vskutku netradičním způsobem: oslavou 120. výročí vzniku dobrovolných hasičů ve Vážanech nad Litavou. Pozvání na naši slavnost přijaly sbory nejen z „našeho“ okrsku Hostěrádky- Rešov, kam vedle našeho sboru patří také SDH Hostěrádky- Rešov, Šaratice, Velešovice a Kobeřice, ale také hasiči ze sousedních Hrušek, Křenovic a Otnic. Ve slavnostní průvodu i na následující schůzy jsme mohli napočítat na 70 uniformovaných hasiček a hasičů. V průvodu nechyběly dvě historické hasičské koňky a pracovní technika našeho i okolních sborů včetně Tatry 815 z SDH Hostěrádky-Rešov. Neopoměli jsme uctít památku padlých položením věnce u památníku. Náš průvod pokračoval za doprovodu kapely k místnímu kostelu, kde následovala mše sloužená opatem Mariánem Rudolfem Kosíkem a R. D. Vítem Červenkou O. Praem.

Po obědě v sále Sokolovny následovala slavnostní schůze, kde byli přivítání všichni zástupci sborů, starostové okolních obcí i zástupci Jihomoravského kraje. Nechyběly zdravice a přání k našemu výročí  od jednotlivých sborů. Po diskuzi následovalo předávání ocenění:

Medaile za věrnost 10 let: Vlastimil Šimoník

Stužka za věrnost 20 let: Jan Brezovský

Stužka za věrnost 50 let: Oldřich Fuksa

Medaile za příkladnou práci: Miroslav Hégr

Medaile za zásluhy: Oldřich Fuksa

Čestné uznání JMK: František Žoužela

Medaile sv. Floriána: Petr Hégr a Pavel Přerovský

Vyznamenání za mezinárodní spolupráci: Filip Havlan, Matúš Hollý, Dušan Adamčiak, Marika Adamčiaková, Stanislav Macák, Alojz Migas, Erik Adamčiak

Ocenění za příhraniční spolupráci 3. stupně na rozkaz velitele SDH v Partizánské Ĺupči: Ivan Musil, Jiří Moškvan, Petr Hégr, Pavel Přerovský, Vlastimil Šimoník, Tomáš Stáňa, Oldřich Fuksa

Medaile „Čestný člen SDH Vážany nad Litavou“: Ing. Václav Matyáš (za příkladnou spolupráci)

Medaile JMK: Petr Hégr

Všem oceněným gratulujeme!

Odpoledne patřilo veřejnosti a praktickým ukázkám běžné práce hasičů. Program započal vyprošťováním řidiče z havarovaného vozidla, které návštěvníkům předvedli  profesionální hasiči z jednotky ve Slavkově u Brna a to se zásahovým vozidlem Man. Dále byla k zhlédnutí plošina Iveco Magirus MultiStar, jedná se o kombinaci prvovýjezdové cisternové automobilové stříkačky a automobilové plošiny , kterou mají zapůjčenu hasiči z výukového střediska v Brně- Líšni (https://www.pozary.cz/clanek/163940-krizence-cisterny-a-plosiny-maji-na-ucilisti-v-brne-iveco-magirus-multistar-uveze-devet-hasicu/).  Došlo i na hašení hořícího autamobilu, které odborně provedli členové zásahové jednotky z Hostěrádek- Rešova.  K vidění byla i trocha hasičské historie. K hašení zahořelého domečku byla povolána historická koňmi tažená stříkačka tzv. koňka ze Šaratic. Zde byla potřeba nejen síla koňská, ale především mužská. Nejed z mužů, kteří vzali do ruky madlo a pumpovali přiznal, že to rozhodně nebyla žádná legrace. Svou práci nám předvedli i dobrovolníci z Hrušek, kteří hasili doměle zapálenou chatku. Diváci mohli fandit větším dětem ze Šaratic i těm nejmenším dětem z přípravky ve Velešovicích  při požárním útoku. Celý den nám k pochodu, tanci i poslechu hrála kapela Horenka z Bořetic.

120. výročí vzniku SDH Vážany nad Litavou s námi oslavilo na 100 dobrovolných a profesionálních hasiček a hasičů spolu s téměř 300 návštěvníky.

Děkujeme svatému Florianovi za krásné počasí a všem hostům i divákům za fantastickou atmosféru. Těšíme se při další významné hasičské události nashledanou!

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.